Wat doen wij

Doelstelling   •   Werkgebied   •   Willem Struijs Centrum   •   Reisverslagen

In samenwerking met het Congolese ministerie van Sociale Zaken startte Stichting Op Gelijke Voet in 2010 met de voorbereidingen voor het operatief behandelen van kinderen ‘met een aangeboren of later gekregen vergroeiing van ledematen’. De medische kunde en voorzieningen hiervoor ontbraken in het land nagenoeg geheel. Operatiekamers en operatie-instrumenten waren onvoldoende aanwezig of voldeden niet aan de eisen (vooral hygiëne) die de moderne geneeskunde stelt.

P1030273(1)In september 2012 hebben we de eerste medische equipe met daarin twee orthopedisch chirurgen, een operatieassistent en een kinderfysiotherapeut kunnen uitzenden. Deze equipe nam alle benodigde (steriele) operatie-instrumenten, verbandmiddelen, medicijnen en wat dies meer zij mee. Vanaf 2012 tot nu hebben we ieder jaar één tot twee medische equipes uitgezonden.

Het operatieproject loopt de komende jaren door. Een belangrijke doelstelling is nu de medische kundigheid en de faciliteiten om dit soort orthopedische operaties uit voeren en de noodzakelijk nazorg te verlenen, in de Republiek Congo (Congo-Brazzaville) en Rwanda zelf tot stand te brengen.

Naast de orthopedie is nog een ander werkveld gekomen: de fysiotherapeutische behandeling van kinderen met cerebrale parese, hersenbeschadiging, en de fysieke gevolgen daarvan. Deze kinderen zijn niet te genezen, wel is het mogelijk hun welbevinden te verbeteren door middel van het aannemen van betere lichaamshoudingen. Hier hoort de verstrekking van aangepaste stoelen en bedden bij. Ook is het zaak de geestelijke ontwikkeling van deze kinderen zoveel mogelijk te stimuleren, onder meer met speelgoed. Ouders moeten in de dagelijkse behandeling van hun CP-kind de hoofdrol hebben, maar zij moeten die rol eerst leren. Een moeilijk werkgebied, waarin we toch resultaat boeken.

Naast de operatieprojecten en de neurologische projecten van de laatste vijf jaren die nu de meeste aandacht trekken, bestaat onze hulpverlening al heel lang uit het voorzien van op maat gemaakte orthopedische hulpmiddelen en bijbehorende revalidatiebehandelingen. In het Willem Struijs Centrum is een werkplaats ingericht voor de vervaardiging van deze hulpmiddelen.

Aan de hand van de resultaten van de metingen gaat de werkplaats aan de slag. Niet alleen beugels en prothesen worden aangemeten, maar ook schoenen. Deze speciale schoenen beschermen de voet, waardoor lopen weer mogelijk wordt. Twee Congolese medewerkers zijn in Togo opgeleid tot orthopedisch schoenmaker. Zij bemannen het schoenatelier in het Willem Struijs Centrum.

Om het contact met de overheid en de organisatie van het werk in het land te vergemakkelijken, is zusterorganisatie Fondation Sur Un Pied d’Égalité (SUPE) opgericht.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395