Persbericht nov. 2012

  • Redactie
  • 14 nov 2012
  •   Reacties uitgeschakeld voor Persbericht nov. 2012
Persbericht nov. 2012

Geslaagde start medisch project in Congo-Brazzaville

41 Congolese kinderen geopereerd

Na een voorbereiding van 2 jaar is voor Stichting Op gelijke Voet uit Reeuwijk een belangrijke nieuwe fase ingegaan in de hulpverlening in Congo-Brazzaville. Een medisch team heeft in het ziekenhuis van de stad Dolisie 41 kinderen met een orthopedische afwijking geopereerd. Hierdoor is de bewegingsvrijheid van de kinderen aanmerkelijk toegenomen. In februari 2013 vertrekt een tweede team naar het Centraal-Afrikaanse land om opnieuw kinderen te opereren.

Het team onder leiding van orthopedisch chirurg dr. Jan Bos keerde op 28 september in Nederland terug van de korte maar intensieve missie in Congo-Brazzaville. In het Hôpital Générale van Dolisie zijn in krap twee weken tijd 140 kinderen met een orthopedische afwijking onderzocht. Van hen konden er 41 worden geopereerd.

Naast Jan Bos bestond het medische team uit orthopedisch chirurg dr. Ton Schlösser, OK-assistent Marjo ten Kate en kinderfysiotherapeut Letty Hartog. Voor hun komst was er 500 kilogram aan orthopedisch instrumentarium, gereedschappen, verbanden, gips, medicijnen en anesthesiematerialen naar Brazzaville verzonden. Bij hun werk kreeg het team assistentie van een operatieploeg uit hoofdstad Brazzaville onder leiding van dr. Emmanuel Koutaba.

De twee Nederlandse chirurgen zijn lid van de Werkgroep Orthopaedie Overzee (WOO). Dit is een afdeling van de Nederlandse Orthopeadische Vereniging (NOV). Met de werkgroep is Stichting Op Gelijke Voet een samenwerkingsverband voor de duur van voorlopig vijf jaar aangegaan.

Botten opereren
De geopereerde kinderen waren tussen de 1 en 16 jaar. In veel gevallen ging het om klompvoeten. Bij de jongste kinderen konden de chirurgen Bos en Schlösser de ingreep volstaan met het verlengen van de pezen en het losmaken van gewrichtskapsels. Bij de oudere kinderen moesten de chirurgen de botten opereren, onder andere het geheel of gedeeltelijk verwijderen van voetwortelbeentjes. Ook operaties aan andere orthopedische aandoeningen, zoals ernstige O- of X-benen, zijn door het team met succes verricht.

‘Dit is uniek’
Tegelijk met het medisch team bezochten voorzitter Leendert Struijs en projectleider Evert de Jong van Stichting Op Gelijke Voet Dolisie. Met de minister van Sociale Zaken van Congo-Brazzaville, mevrouw Emilienne Raoul, is voor dit project een overeenkomst – een partenaire – gesloten. Voor Leendert Struijs en Evert de Jong en alle andere medewerkers van Stichting Op Gelijke Voet is een droom werkelijkheid geworden. Aan het operatieproject in Dolisie is twee jaar voorbereiding voorafgegaan. ‘We zijn een relatief kleine stichting’, zegt projectleider Evert de Jong, ‘en dan in twee jaar tijd is daar opeens het feit: 41 kinderen geopereerd! Dit is uniek!’

Voorzitter Leendert Struijs legt uit welke belangrijke verandering in de hulpverlening door de stichting tot stand is gekomen: ‘Tot nu toe konden we kinderen met orthopedische afwijkingen alleen helpen met prothesen, driewielers en andere hulpmiddelen. Door een operatie en de benodigde nazorg breng je patiënten echt op een hoger gezondheidsniveau. Dit maakt een wezenlijk verschil.’

Het project in Dolisie loopt vijf jaar, waarbij twee keer per jaar een operatiemissie wordt ondernomen door een medisch team uit Nederland. Wanneer de balans na vijf jaar positief is, kan het project nog eens met vijf jaar worden verlengd.

In samenhang met het operatieproject financiert Stichting Op Gelijke Voet de opleiding van twee Congolese studenten tot orthopedisch schoenmaker. Zij zullen begin 2014 aan de slag gaan in het dan grondig verbouwde Willem Struijs Centrum in hoofdstad Brazzaville.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395