Orthopedische equipe in Rwanda

  • Redactie
  • 22 mrt 2019
  •   Reacties uitgeschakeld voor Orthopedische equipe in Rwanda

Een belangrijke gebeurtenis voor Stichting Op Gelijke Voet: afgelopen woensdag 20 maart is de eerste orthopedische equipe vertrokken naar Rwanda. Dit is het tweede land naast Congo-Brazzaville waarin we nu activiteiten ontplooien. De groep met Jan Bos, Marjo ten Kate, Wiel Wijnen en Mariane Snijkers is goed aangekomen. Overnachting vond plaats in hoofdstad Kigali. Donderdag zijn ze per auto (ongeveer 2 uren rijden) vertrokken naar het ziekenhuis in Gatagara. De equipe kon direct aan het werk, patiënten zaten te wachten. Diezelfde middag zijn de eerste 15 consultaties gehouden. Als het goed is worden vrijdag 22 maart de eerste operaties verricht. De orthopedische equipe zal gedurende twee weken in Gatagara werkzaam zijn.

Bericht van de orthopedische equipe uit Gatagara (d.d. 24-3-2019): Vanaf donderdag 22 maart tot en met zaterdag zijn alle vooraf geselecteerde kinderen op consult geweest. Op vrijdag heeft Marjo ten Kate samen met de Rwandese Soeur Julienne alle benodigde medicamenten en materialen in het ziekenhuis gecheckt en genoteerd. Watten en gips bleken nog op voorraad. De aanvullende medicamenten die onze stichting zelf vanuit Nederland heeft verzonden, zijn nog niet vrijgegeven. Hopelijk gebeurt dat maandag, anders zou de voortgang van sommige soorten operaties worden belemmerd.
Voor de komende week is het operatieprogramma vastgesteld. De operatiekamer is in orde gebracht en de OK-medewerkers en medewerkers van de sterilisatie zijn goed ingewerkt. Marjo ten Kate en Wiel Wijnen werkten eerder, in 2014 en 2015, in het ziekenhuis van Gatagara in opdracht van een Belgische stichting. Een protocol dat Marjo destijds maakte, hangt nog steeds aan de muur in de operatiekamer. De organisatie is nu dermate goed dat er op de volgende missie misschien geen OK-verpleegkundige mee hoeft. Zaterdagmiddag hebben de teamleden met elkaar een wandeling door de heuvels gemaakt. Zondag was een rustdag die benut is voor een uitstapje. Maandag starten de operaties.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395