Ortho-blog vervolg (1)

  • Redactie
  • 30 mrt 2019
  •   Reacties uitgeschakeld voor Ortho-blog vervolg (1)

Ortho-blog 30 maart 2019: Nu aan de koffie na de doktersvisite langs de bedden. Een goed moment om aan het blog te schrijven. We hebben deze week veel kunnen doen, zowel aan trainingen, consultaties als operaties. Op de operatiekamer blijkt een roulatiesysteem van personeel te bestaan. Het doel daarvan is dat bij overplaatsing of ziekte er bij iedere medewerk(st)er enige ervaring is met het werken op de operatie- en sterilisatieafdeling. De eerste twee dagen werd ik verwend door de Rwandese zuster Anastasie. Zij is het organiserend hoofd van het ziekenhuis en liet mij met twee ervaren operatiemedewerkers het werk beginnen. Op deze ervaring was mijn eerdere mededeling gebaseerd dat bij een volgende missie wellicht geen OK-zuster bij de equipe nodig zou zijn. Echter, het tegendeel is alsnog waar gebleken. Op de tweede dag vernam ik dat er twee nieuwe medewerkers voor dinsdag en woensdag waren gepland en weer twee anderen op donderdag en vrijdag. Neemt niet weg dat ik met zeer veel plezier heb samengewerkt en de medewerkers heb kunnen instrueren. Na de twee dagen is een evaluatie gedaan. Volgende week zullen opnieuw andere mensen zich melden en woensdag zullen we gezamenlijk met elkaar het geleerde en de ervaringen delen. En een protocol opstellen. Het protocol schrijf ik vandaag in concept.

Deze week hebben 24 operaties bij 19 patiënten plaatsgevonden en tijdens de consultaties zijn ongeveer 90 patiënten gezien. Onze gipsmeester Wiel Wijnen legt veel gipsen aan. Onze Belgische zaalverpleegkundige Mariane werkt in de postoperatieve opvang en op de afdeling met de patiënten. We hebben merendeels kinderen en een vijftal jongvolwassenen. Met de directeur van het ziekenhuis Gatagara, Frère Kizito, zijn twee besprekingen gevoerd. Volgende week maandag en dinsdag wordt na het operatieprogramma een training in een grote zaal georganiseerd.

De medicamenten die vanuit Nederland gekocht werden bij de bedrijven Michiels en Orbi Pharma zijn goed ontvangen. Er waren drie dozen van Michiels, twee van Orbi Pharma. Hier in Rwanda is er voor dedouanement nog 470.000 Frw betaald (ongeveer 470 euro). We moeten kijken hoe dit een volgende keer vermeden kan worden, bijvoorbeeld door toch zelf zaken mee te nemen (we zijn op het vliegveld niet gecontroleerd). Alle artikelen zijn geregistreerd door Soeur Julienne. Er zijn nog extra inkopen gedaan in Kigali, zoals watten, yersey, maskers. De volgende keer zal er minder besteld hoeven te worden.

(Marjo ten Kate)


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395