Van het bestuur van “Sur un Pied d’Égalité” vernamen wij, dat ze erin geslaagd zijn afspraken te maken met de directieleden van de beide ziekenhuizen in Brazzaville.
Omdat onze Stichting de omstandigheden met eigen ogen wilde zien ( de normen in Afrika liggen wel iets anders dan in Nederland) is er een team uitgezonden voor een oriëntatiebezoek.
Dr. Peter Hubach, Nelleke Hubach (verpleegkundige), Letty Hartog (kinderfysiotherapeute), Vincent Rudolphy (orthopedisch chirurg) en Evert de Jong (bestuurslid).
Het resultaat was bedroevend: slechte hygiënische omstandigheden, onvoldoende instrumentarium en geen stromend water. Geen omstandigheden dus om verantwoord te kunnen opereren.
In diezelfde periode vond er weer een uitbraak van polio plaats, waaraan enkele honderden kinderen zijn overleden.
Onze negatieve ervaringen zijn met de Minister uitvoerig besproken en ook heeft dit de landelijke krant gehaald. Gevolg: de president, de heer Sassou, heeft de minister opdracht gegeven er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat kinderen wèl door de Nederlandse chirurgen kunnen worden geopereerd.
Op kosten van het Ministerie hebben onze voorzitter Ghislain LOUPPE, Dr. Emanuelle KOUTABA en de directeur van het Ministerie afdeling Gehandicapten een bezoek gebracht aan het ziekenhuis in Dolisie, een stad 350 km van Brazzaville vandaan.
De omstandigheden zijn inderdaad aanzienlijk beter en het ziet ernaar uit dat daar wel kan worden geopereerd.
Echter: de Adviesraad heeft geadviseerd er eerst voor te zorgen, dat de organisatie van de nazorg goed gestructureerd wordt, zodat de kans van slagen na de operatie alleen maar groter wordt.
De Stichting is nu volop bezig die organisatie in kaart te brengen en we hopen dat we volgend jaar de eerste operaties kunnen uitvoeren.
De overheid heeft zich zodanig met dit project vereenzelvigd, dat ze € 80.000 beschikbaar heeft gesteld voor de eerstkomende 5 jaar.