Onderscheiding W.M. van der Poel

  • Redactie
  • 22 nov 2014
  •   Reacties uitgeschakeld voor Onderscheiding W.M. van der Poel
Onderscheiding W.M. van der Poel

Hoge onderscheiding voor Rotterdamse schoenwinkelier Meüs van der Poel

Onderscheiding Meüs van der PoelOp dinsdag 18 november jl. is in de ambassade van de republiek Congo-Brazzaville te Brussel een hoge onderscheiding uitgereikt aan de heer Wouter Meüs van der Poel. De president van de republiek, zijne excellentie Dennis Sassou-N’Guesso, bevorderde de heer Van der Poel uit Oostkapelle in de rang van officier, in de orde van bijzondere toewijding aan het Congolese volk. In aanwezigheid van familie en vrienden werd hem de onderscheiding uitgereikt door de ambassadeur van de republiek.

Onder een bijzonder voorwendsel is Meüs van der Poel meegelokt naar de ambassade. Hij diende zogenaamd verantwoording af te voor een vermeend delict. Tijdens de strenge ondervraging door de ambassadeur, kwamen onverwachts familie en vrienden het vertrek binnen. De anders zo spraakzame Van der Poel bleef zonder woorden.

Meüs van der Poel, die in het verleden drie gespecialiseerde schoenzaken had in Rotterdam en omgeving, heeft zich sinds 1977 belangeloos ingezet om kinderen die getroffen waren door polio, waaronder veel zogenoemde ‘ viervoeters’, te helpen om enigszins mobiel te worden. Als lid van een hulpequipe bezocht hij Congo-Brazzaville – het voormalige Frans Congo – 34 maal en heeft hij vele honderden kinderen een beter leefbare toekomst weten te bieden. Hij investeerde veel van zijn tijd, maar ook grote bedragen aan spaargeld, in opeenvolgende hulpprojecten in de loop van bijna veertig jaar.

In 1984 richtte Meüs van der Poel, samen met schoenfabrikant Wim Struijs en de revalidatiearts Pim Mulder Stichting Op Gelijke Voet op. In hoofdstad Brazzaville werd een onderkomen gebouwd en een instituut ingericht. In dit instituut bevindt zich de eerste en nog steeds enige prothesewerkplaats in het land. Later werd het instituut uitgebreid met een werkplaats voor de fabricage van beugels en spalken, zogenaamde orthesen. Verder kwam er een werkplaats waar jongens met een geestelijke beperking mechanische driewielers assembleren.

Momenteel wordt het instituut, dat intussen de naam Willem Struijs Centrum draagt, onder leiding van Van der Poel uitgebreid met het eerste orthopedisch schoenatelier in het land.

Om alles financieel mogelijk te maken, kon Van der Poel veel particulieren, bedrijven, kerken en scholen bereid vinden om acties te organiseren en bedragen aan Stichting Op Gelijke Voet te doneren.

Wie de stichting met een bedrag wil steunen kan dat doen op bankrekeningnummer NL72 INGB 0695 0105 14. Nadere informatie is te vinden op www.stichtingopgelijkevoet.nl.

De laatste tijd heeft de stichting haar werkzaamheden in Congo-Brazzaville nog kunnen uitbreiden, zij stuurt jaarlijks twee equipes met chirurgen uit om orthopedische operaties te verrichten. Met de equipes gaan ook fysiotherapeuten mee om in nauwe samenwerking met de chirurgen, de zo belangrijke nazorg te garanderen.

Hiernaast zend de stichting revalidatieartsen uit om samen met ergotherapeuten, kinderen met neurologische beperkingen aan te leren hoe ze beter kunnen liggen, staan en zitten. Een schooltje is opgericht om hen (beter) te leren spreken.

Het uiteindelijk doel van Stichting Op Gelijke Voet is dat de Congolezen deze bijzondere zorg voor kinderen overnemen. Dat geldt voor paramedici, maar ook voor artsen. Van der Poel zette zich daarom ook in voor een speciaal opleidingsproject. Juist vorige maand konden twee Congolese medewerkers, die op kosten van de stichting in Togo werden opgeleid, hun diploma ontvangen. De mannen zijn nu officieel de eerste twee orthopedische schoentechnici in Congo-Brazzaville. Een kroon op het werk van Meüs van der Poel, die vanwege zijn leeftijd dezer dagen afscheid genomen heeft als bestuurslid van Stichting Op Gelijke Voet.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395