Leendert Struijs Prijs

  • Redactie
  • 14 nov 2017
  •   Reacties uitgeschakeld voor Leendert Struijs Prijs

Reeuwijker geëerd voor zijn inzet voor het kind met beperkingen in Congo-Brazzaville

Instelling Leendert Struijs Prijs

De nieuw ingestelde Afrikaanse prijs voor Revalidatie, zal de naam dragen van de Reeuwijker Leendert Struijs. De ‘Leendert Struijs Afrikaanse Prijs voor Revalidatie’ zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon die zich heeft ingezet voor het welzijn van Afrikaanse kinderen met beperkingen. De prijs zal door Leendert Struijs te Brazzaville worden uitgereikt op de Afrikaanse Dag voor het Gehandicapte Kind, 3 december. Zo heeft de verantwoordelijke Association Handicap Afrique bekend gemaakt.

Leendert Struijs is voormalig eigenaar-directeur van kinderschoenenmerk Piedro. Al meer dan twintig jaar zet hij zich samen met zijn vrouw Getty Datema en vele andere vrijwilligers in voor kinderen met fysieke en geestelijke beperkingen in Congo-Brazzaville. Leendert heeft hiermee het werk van zijn vader Willem Struijs (1914-1999) voortgezet.

Stichting Op Gelijke Voet is ruim veertig jaar geleden ontstaan als een particulier initiatief voor hulp aan kinderen die leden aan de gevolgen van polio in Congo-Brazzaville. In het eerste decennium van deze eeuw werd de zorghulp gericht op kinderen met allerlei vormen van orthopedische beperkingen. Vanaf 2012 worden tweemaal per jaar chirurgische equipes uitgezonden die in lokale ziekenhuizen orthopedische operaties verrichten. Sinds drie jaar heeft Stichting Op Gelijke Voet er een nieuw zorgterrein bijgenomen: zorg voor kinderen met hersenbeschadiging, cerebrale parase (CP). De hersenbeschadiging treedt veelal op bij hun geboorte en leidt tot motorische, visuele en geestelijke beperkingen.

Binnen Congo-Brazzaville bestond voor CP-kinderen nagenoeg geen zorg. Door het initiatief van Stichting Op Gelijke Voet komt daar langzaam verbetering in. De doelstelling is vooral lokale (assistent-)fysio- en ergotherapeuten op te leiden. Hun taak is het dan om de ouders van CP-kinderen verzorgingstechnieken te leren, aangezien het vooral aankomt op de dagelijkse zorg.

Er zijn in het land ook bewonderenswaardige particuliere initiatieven te vinden, zoals dat van André Kabi. In 1993 richtte hij het Centre Médico Psychopédagogique op, kortweg Medipsyp. In dit centrum begon Kabi (meervoudig) gehandicapte kinderen op te vangen en hun basaal onderwijs te geven. Tegenwoordig is hij ook directeur van de Association Handicap Afrique. En deze organisatie, waarmee Stichting Op Gelijke Voet samenwerkt, heeft nu dus, met een subsidie van de Europese Unie. de Leendert Struijs Afrikaanse Prijs voor Revalidatie ingesteld.

In zijn motivatie schrijft Kabi: “In termen van zorg aan CP-kinderen in Congo, hebben wij (…) veel bewondering voor één man. Hij is Nederlander en voorzitter van Stichting Op Gelijke Voet (SOGV). Iedere zes maanden zendt hij een equipe van Nederlandse vakkundige vrijwilligers voor ondersteuning van CP-kinderen in Congo. Dat brengt een grote verbetering voor deze zware zorg. Het betekent zelfs dat schrijfcomputers voor kinderen die niet spreken kunnen en aangepaste stoelen aan andersoortige kinderen worden gegeven.”

Zeer bloemrijk, volgens de Afrikaanse gewoonte, luidt het vervolg: “De naam van deze weldoener is Leendert Struijs. We hebben besloten hem te huldigen voor zijn activiteiten en zijn naam in letters van goud te graveren in het marmer van de revalidatie-gedenksteen in Congo. Wij hopen op zijn toestemming, omdat de prijs voortaan zijn vermaarde naam zal dragen, en om hem alle eer te geven voor zijn werk ten behoeve van deze kinderen, die in Congo zo vaak slachtoffers van vooroordelen en van kindermoord zijn. Wij willen, met hem, leven met het motte van het Centre Medipsyp dat zegt: Het beste van je zelf aan de ander te geven, helpt je om je zelf te zijn.

Leendert Struijs is zeer vereerd naamgever van deze Afrikaanse prijs te zijn, die hij graag voor de eerste maal zelf gaat uitreiken in Brazzaville.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395