Goudse en Congolese kinderen tekenen voor elkaar

  • Redactie
  • 16 jun 2018
  •   Reacties uitgeschakeld voor Goudse en Congolese kinderen tekenen voor elkaar

Twee groepen van de Prinses Julianaschool in Gouda hebben meegedaan aan een kleurplaatactie van Stichting Op Gelijke Voet uit Reeuwijk. In februari maakten de Goudse schoolkinderen een tekening voor kinderen met een orthopedische beperking in Congo-Brazzaville. Deze tekeningen zijn in mei met een medische equipe van de stichting meegenomen naar het Afrikaanse land en daar uitgedeeld aan jonge patiëntjes in het ziekenhuis. Op hun beurt maakten zij weer een tekening voor de kinderen in Gouda. Deze week zijn die gepresenteerd op de Julianaschool. En zo was een unieke cirkel rond.

Kinderen van de Julianaschool tonen tekeningen die Congolese patiëntjes hebben gemaakt.

Over het werk van Op Gelijke Voet mocht voorzitter Leendert Struijs in februari een presentatie geven op de Julianaschool. Hij vertelde over het grote aantal kinderen met verwaarloosde klompvoetjes, extreme X- en O-benen en andere afwijkingen aan de ledematen in Congo-Brazzaville. In opdracht van Stichting Op Gelijke Voet reist tweemaal per jaar een orthopedische equipe naar het Afrikaanse land (grenzend aan het veel grotere Democratische Republiek Congo) om in een korte periode een groot aantal kinderen te behandelen. De leerlingen van Julianaschool luisterden geboeid en stelden heel wat vragen. Aan het slot kregen ze een kleurplaat uitgereikt om hierop een ‘kunstwerk’ te maken voor de Congolese kinderen uit het zorgprogramma.

Stichting Op Gelijke Voet is al ruim veertig jaar actief in Congo-Brazzaville. Vanaf 2012 richt ze zich vooral op orthopedische behandelingen, waarin het land zelf niet kan voorzien. De stichting stuurt ook neurologische equipes uit. Deze houden zich bezig met de behandeling van kinderen met neurologische schade, zogenoemde cerebrale parese (CP). De neuro-equipes geven training aan lokale behandelaars en zetten zo een zorgvoorziening op poten. Voor CP-kinderen bestond tot voor kort geen enkele medische aandacht in het Afrikaanse land.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395