De ontwikkeling van corona in Rwanda

 • Redactie
 • 11 okt 2020
 •   Reacties uitgeschakeld voor De ontwikkeling van corona in Rwanda

Sinds de uitbraak van Covid-19 in november 2019 heeft Rwanda in de loop der tijd maatregelen getroffen om de verspreiding onder de bevolking tegen te gaan. Tot de maatregelen behoorden onder meer het beperken van onnodige verplaatsingen en het zoveel mogelijk sensibiliseren van de bevolking om handen te wassen. Vanaf 22 maart tot en met 2 mei 2020 waren strenge beperkende maatregelen van kracht. De regering vroeg de bevolking ook om mondmaskers overal te dragen.

Het ziekenhuis in Gatagara, waar onze orthopedische equipe frequent operaties uitvoert, meldde een ernstig gebrek aan mondmaskers, zelfs voor het eigen personeel. Op 14 april ontving het ziekenhuis van de Brusselse Rotary Club een groot aantal maskers. Gatagara heeft de maskers goed beheerd door het instellen van procedures voor verdeling en gebruik.

Op het moment dat de strengste maatregelen werden opgeheven, heeft de Rwandese regering verdere preventie- en bestrijdingsmaatregelen genomen. In ziekenhuis Gatagara werden de volgende maatregelen ingevoerd:

 • Alle werknemers op de werkvloer moeten een beschermende uitrusting tegen het coronavirus dragen, inclusief maskers.
 • Alle patiënten en verzorgers die naar het ziekenhuis komen moeten de preventierichtlijnen volgen.
 • Bij het betreden van het ziekenhuis moet iedereen de handen wassen en zich laten testen.
 • In de publieke ruimten dient men de borden met aanwijzingen te volgen.
 • Medewerkers worden met alle beschermingsmiddelen uitgerust zodra er collega’s en/of patiënten besmet blijken.

Vanaf 18 maart 2020 testte het ziekenhuis ongeveer 40.000 personen, waarvan niemand positief is gebleken. Een opmerkelijk resultaat omdat Gatagara patiënten uit alle delen van het land verwelkomt. Tweemaal daags rapporteert het ziekenhuis aan het ministerie van Volksgezondheid. De regering heeft basisuitrustingen en persoonlijke beschermingsmiddelen geleverd die gebruikt kunnen worden zodra er positieve uitkomsten zijn.

Op 11 september 2020 kende Rwanda 2.062 positieve uitslagen op 425.273 geteste personen. Op die datum waren 22 overledenen als gevolg van Covid-19 geregistreerd. Deze cijfers steken gunstig af in vergelijking met Europa. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn:

 • Men leeft meer in de buitenlucht.
 • De bevolkingsdichtheid is aanzienlijk geringer.
 • Veel mensen hebben immuniteit tegen malaria opgebouwd, wellicht dat het coronavirus hierdoor op een dwaalspoor is gebracht.

Al met al lijkt Covid-19 in Rwanda en andere Afrikaanse landen minder hard toe te slaan dan aanvankelijk werd gevreesd. Tegenover de teleurstelling bij ons dat we geen equipes kunnen uitzenden vormt de relatief gunstige ontwikkeling daar toch een lichtpunt.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395