Centre de Référence geopend

  • Redactie
  • 05 dec 2022
  •   Reacties uitgeschakeld voor Centre de Référence geopend

In Brazzaville in de Republiek Congo is een Centre de Référence voor de behandeling van het kind met cerebrale parese in gebruik genomen. Hiermee is een diep gekoesterde wens van de neuro-groep van Stichting Op Gelijke Voet en lokale zorggroepen in vervulling gegaan. Het Centre de Référence ondersteunt ouders bij de ontwikkeling van het kind met cerebrale parese (CP). Dit is een motorische aandoening die gepaard kan gaan met andere problemen op het gebied van gezichtsvermogen, communicatie en verstandelijke ontwikkeling. In het Franse taalgebied luidt de benaming Infermes Moteurs Cérébraux (IMC).

De feestelijke opening van het centrum vond plaats op 3 december, Wereld Gehandicapten Dag, in aanwezigheid van de minister van sociale zaken en participatie van de Republiek Congo en haar voltallige staf. SOGV werd vertegenwoordigd door bestuursleden en vrijwilligers van de neuro-groep.

Onze stichting leverde een financiële bijdrage aan de totstandkoming van het centrum. Sinds 2014 organiseert onze neuro-groep van fysio- en ergotherapeuten een voor- en najaarsmissie waarbij lokale zorgwerkers worden getraind in de behandeling van kinderen met cerebrale parese. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de Hambisela-methode waarmee eerder in Zuid-Afrika goede resultaten zijn geboekt. Hambisela-therapeuten geven ouders inzicht in de oorzaak van de aandoening en handvatten om de motorische ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Ouders leren hoe hun kind het beste gepositioneerd kan worden, hoe ze het eten en drinken kunnen geven en hoe ze het verder kunnen brengen in de motoriek (ophouden van het hoofd, kruipen, staan, lopen en grijpen).

De Congolese overheid maakte van de gelegenheid gebruik scheidend voorzitter Leendert Struijs te bedanken voor zijn bijna twintigjarige inzet voor het kind met beperkingen.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395