Reisverslag neurologische equipe

  • Redactie
  • 30 mei 2016
  •   Reacties uitgeschakeld voor Reisverslag neurologische equipe

Kinderfysiotherapeut Ada Munnik-Snaayer en fysiotherapeuten Toon Valks en Sandro van der Hoek reisden eind februari 2016 naar Congo-Brazzaville om het trainingsprogramma ‘Hambisela’ te verzorgen voor Congolese collega-fysiotherapeuten. Het programma is gericht op de behandeling van kinderen met cerebrale parese (CP). Dit betreft hersenbeschadiging waarbij allerlei geestelijke en fysieke stoornissen kunnen optreden. In de Franstalige wereld is de afkorting IMC gangbaar.

De Congolese kinésithérapeutes kortweg kinés, passen nog nauwelijks specifieke behandelingen toe. De meerdaagse Hambisela-training is door onze neurologische equipe tweemaal gegeven: eerst aan een groep cursisten in hoofdstad Brazzaville, vervolgens aan een groep in de grote havenstad Pointe-Noire. Hun uitgebreide reisverslag is nu op de website geplaatst. Ze geven hierin openhartig een inkijkje in hun lang niet gemakkelijke opgave: in een land met zeer andere gewoonten en gedragsregels, zonder de organisatiegraad en de voorzieningen die we in Nederland normaal vinden, in een onwennige taal, heel nieuwe inzichten over te moeten brengen op beschroomde cursisten. Tekenend hiervoor is de notitie: “Om 9.00 uur waren er vijf deelnemers aanwezig. Pas om 11.00 uur was iedereen present! Tussendoor bleek een zestal verdwenen om wat te gaan eten en drinken. De beloofde pause café hebben we op een droogje doorgebracht.”

In het verslag tref je fraaie uitspraken aan als: “De reus Gulliver had veel tegenslag en trok zichzelf aan de haren uit de modder. Dat gaan wij ook doen want morgen wordt het weer leuk met de collega’s.” En over het moment dat de cursisten de schroom een beetje van zich afwerpen, lezen we de verzuchting: “Eindelijk komen er vragen! Eindelijk een beetje durf en er ontspannen bij zitten. De interactie komt voorzichtig op gang!”

De veelheid aan ervaringen van de teamleden worden treffend verwoord in een puntig gedicht dat ze met ons delen:

een mallemolen
dit congolese leven
cirkels zonder rem

Een fascinerende reisverslag dat u niet mag missen.


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395