Reisverslag medische equipe

  • Redactie
  • 15 jan 2016
  •   Reacties uitgeschakeld voor Reisverslag medische equipe
Reisverslag medische equipe

Van de medische equipe die in november en december 2015 in Congo-Brazzaville actief was is een boeiend reisverslag samengesteld in de vorm van mailberichten die (op één na) tijdens de reis aan het thuisfront zijn gestuurd. Fysiotherapeut Toon Valks onderhield uitgebreid mailcontact met voorzitter Leendert Struijs, die zelf de eerste week met de equipe optrok en daarna terugkeerde naar Nederland. In welke (moeilijke) situatie moeten onze medische equipes werken? Wat voor patiëntjes en hun ouders helpen ze? Hoe gaat de samenwerking met lokale zorgverleners? Welke praktische problemen doen zich voor? Over deze en andere zaken kunt u lezen in dit uitvoerige, openhartige verslag.

Bericht van Leendert Struijs, 2 november 2015:
Bezoek aan Centre des Polios Caritas in Pointe-Noire: Een land waar 43% van de bevolking onder de armoedegrens leeft en bijna 20% enige vorm van gezondheidsproblemen ondervindt. Een land met desondanks een enorme bevolkingsgroei van 3,5 miljoen in 2005 tot 4,4 miljoen in 2014. Een land waar de vele kinderen veelal in vervuilde straten moeten spelen, speelgebieden waar hygiëne ver te zoeken is.

Equipe op bezoek in Centre des Polios Caritas in Pointe-Noire
Equipe op bezoek in Centre des Polios Caritas in Pointe-Noire

Na een gedegen voorbereiding is onze equipe opnieuw afgereisd en begonnen aan het opnieuw ‘zien’ van kinderen met vooral problemen veroorzaakt door hersenbeschadigingen. De hersenbeschadigingen zijn soms een gevolg van problemen tijdens de geboorte, soms een gevolg van hersenvliesontsteking. Sommige kinderen hebben langere tijd in coma gelegen, bijvoorbeeld ten gevolge van malaria.
Vandaag zullen 15 kinderen, met meestal hun moeder, ons gaan bezoeken. Veel kinderen die wij zullen gaan zien, zijn al eerder beoordeeld en geholpen in 2014, door een voorgaande equipe. Deze equipe onder leiding van Sjoukje Wethmar en Toon Valks zal beoordelen in hoeverre eerdere adviezen succesvol bleken en of ouders de adviezen voor thuisbehandeling hebben opgevolgd en vooral… hebben volgehouden. Immers de thuisbehandeling geeft pas resultaat na dagelijks oefenen. Helaas, sommige ouders zien na 4 of 5 weken geen resultaat en staken de opdracht. Vier kinderen zullen ons voor de eerste maal bezoeken. De jongste is 10 maanden, de oudste, een jongen, is 16. Lees verder…


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395