Stand van zaken — sept. 2013

  • Redactie
  • 12 sep 2013
  •   Reacties uitgeschakeld voor Stand van zaken — sept. 2013
Stand van zaken — sept. 2013

Reeuwijk, 12 september 2013

Geachte bezoeker,

Wij hebben u als bezoeker de laatste maanden te weinig op de hoogte gehouden van de activiteiten van onze stichting in Congo-Brazzaville. Hiervoor onze welgemeende excuses. Ter verontschuldiging kunnen twee redenen worden aangevoerd.
De eerste reden is dat de werkzaamheden die met het voorbereiden en uitvoeren van onze activiteiten zijn gemoeid veel intensiever zijn geworden. Dit geldt vooral de operatiemissies.
De tweede reden is dat we te weinig menskracht hebben.

Met dit bericht willen we u op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken en tegelijk een beroep op u te doen ons te helpen met het invullen van (onbezoldigde) vacatures.

Stand van zaken in Congo-Brazzaville

Opleiding orthopedisch schoenmaker
De beide Congolese studenten die op kosten van onze stichting een cursus volgen in Togo, zullen hun studie naar verwachting midden 2014 succesvol afronden. Zodra de twee vakbekwaam zijn teruggekeerd, krijgen ze een baan als orthopedisch schoenmaker in het Willem Struijs Centrum in hoofdstad Brazzaville. In dit centrum wordt een ruimte vrijgemaakt voor een orthopedisch schoenatelier. Op dit moment zijn de noodzakelijke machines onderweg naar Brazzaville.

Jarenlang hebben wij vanuit Nederland orthopedische schoenen naar Congo gezonden. Nu zijn de mensen daar zelf in staat om schoenen te maken en aan te passen!

Opereren en opleiden
Er zijn nu twee operatiemissies naar Congo-Brazzaville geweest, waarbij ongeveer 120 kinderen succesvol zijn geopereerd.
De Nederlandse orthopedisch chirurgen opereren steeds samen met een Congolese chirurg. Ook de andere leden van de missie (OK-assistent, kinderfysiotherapeut) doen hun werk samen met Congolese collega’s.  De kennisoverdracht is aanzienlijk; de leden van ons team en het Congolese team hebben elkaar goed leren kennen en waarderen. De missie die voor deze maand was gepland moesten we uitstellen bij gebrek aan orthopedisch chirurgen die de Franse taal machtig zijn. Beheersing van het Frans is noodzakelijk voor de onderlinge communicatie en de communicatie met de patiëntjes en de ouders.  Er is nu een missie gepland in februari 2014 die langer zal duren (3 weken met twee ploegen). In die periode denken we opnieuw circa 100 kinderen te kunnen laten opereren en de al geopereerde kinderen te kunnen controleren.

Versterking in het bestuur en de equipes
Onze stichting heeft te weinig medewerkers. Dat wil zeggen dat de huidige vrijwilligers het werk als te veel ervaren. Daarom willen we de taken gaan herverdelen.  Alle werkzaamheden zijn onder de loep genomen. Bij de gekozen herverdeling bestaat behoefte aan nieuwe vrijwilligers voor de volgende twee functies:

1. Fondsenwerver

Wij kunnen onze werkzaamheden alleen uitvoeren als er geld beschikbaar is.
Dat geld komt van particulieren, kerken, bedrijven en instellingen zoals stichtingen en maatschappijen. De grotere bedragen komen vooral van bedrijven en instellingen.
Daar zijn wervende brieven voor nodig en soms is het noodzakelijk aanvullende (persoonlijke) gesprekken te voeren.
Bijdragen door particulieren worden het meest verkregen als reactie op onze nieuwsbrieven en onze website www.stichtingopgelijkevoet.nl.

2. Voorlichtingsmedewerker

Onze (potentiële) sponsors/donateurs, groot en klein, hebben recht op informatie over de besteding van de giften. Enerzijds als verantwoording aan de gulle gevers, anderzijds om opnieuw bijdragen te verkrijgen. Deze informatie geven we vooral via onze nieuwsbrieven. De onderwerpen komen naar voren vanuit de realiteit van elke dag in Congo-Brazzaville en vanuit activiteiten van de stichting hier.

De voorlichtingsmedewerker die we op het oog hebben, zoekt en onderhoudt contact met redacties van regionale en landelijke dag- en weekbladen en regionale omroepen.  Voor de nieuwsbrieven maakt hij/zij een selectie van de onderwerpen. Vervolgens schrijft hij/zij het artikel in eigen stijl. De tekst wordt daarna (onbezoldigd) geredigeerd door onze professionele tekstschrijver Kees Hagendijk.
De voorlichtingsmedewerker verzamelt foto’s en bespreekt het geheel met het Grafisch Lyceum, waarvan leerlingen de nieuwsbrief vormgeven.
Onze nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar en wordt waar mogelijk verzonden per e-mail en het resterende gedeelte per post.

Het zou geweldig zijn als we deze twee vacante posten kunnen gaan invullen. We nodigen belangstellenden van harte uit te reageren. De nieuwe medewerkers worden van tevoren uitgebreid geïnformeerd en samen met hen zullen we de definitieve taak- en functieomschrijving vaststellen.

Om u mogelijk over een drempel te helpen, is het goed  te weten dat de werkzaamheden op jaarbasis niet te veel tijd kosten, maar wel erg veel genoegdoening geven.

Vacatures voor de missies
Wij streven er naar om per jaar 2 operatiemissies van 14 dagen naar Congo-Brazzaville uit te zenden en 2 missies gericht op nazorg van ongeveer een week. Om ons werk continuïteit te geven hebben we meer specialisten nodig, waarbij een belangrijke voorwaarde is dat ze de Franse taal machtig zijn. Het gaat om de volgende specialisten:

  • – Orthopedisch chirurgen, zo mogelijk met “Afrika-ervaring”
  • – Operatiekamerassistenten
  • – Kinderfysiotherapeuten
  • – Revalidatieartsen
  • – Ergotherapeuten 

Wij hopen van harte dat u contact met ons opneemt als u interesse hebt om samen met ons dit werk voort te zetten. Of misschien kunt u mensen in uw familie-, vrienden- of kennissenkring enthousiast maken.

Geen strijkstok
Stichting Op Gelijke Voet heeft een ANBI-keurmerk. Gezien alle terechte commotie in de pers van de laatste tijd, hechten we eraan mee te delen dat geen van de medewerkers van onze stichting enige betaling of financiële vergoeding ontvangt. Dit wordt ook verantwoord in onze jaarverslagen.

Wij vertrouwen erop u weer voldoende op de hoogte gebracht te hebben en hopen op positieve reacties van uw kant.

Met vriendelijke groet,
namens Stichting Op Gelijke Voet,

Evert de Jong
Coördinator Fondsenwerving


Pijlkruidlaan 5
2811 CM Reeuwijk
E: info@sogv.net
IBAN: NL72INGB 0695 0105 14
KvK-nr: 41128548
RSIN: 8160.72.395